Paul Gallis

Decor ontwerp

Paul Gallis ontwierp zijn eerste professionele decor voor het Holland Festival in 1974. Zeven jaar lang was hij lid van de artistieke raad van de beroemde Globe Theatergroep.  Toen in 1987 Toneelgroep Amsterdam opgericht werd, bekleedde hij daar dezelfde functie. Hij was er tevens dertien jaar lang hoofd van de ontwerpafdeling. Daarnaast is hij in Nederland en in het buitenland ook nog als freelancer actief. Paul heeft meer dan 300 decorontwerpen gecreëerd voor toneelstukken, opera’s, balletopvoeringen, musicals en films in opdracht van onder andere Schiller Theater en Deutsches Theater (Berlijn), Schauspielhaus Bonn, Thaliah Teater (Hamburg), Colosseum Teater (Essen), Apollo Teater (Stuttgart), Opéra de Nice, Det Ny Teater (Kopenhagen), Teatro La Scala (Milaan), Het Eilandje en het Stadstheater (Antwerpen);en de Munt/La Monnaie (Brussel).  Op Broadway ontwierp Paul het decor van Cyrano the Musical. Andere musicals zijn onder andere She Loves Me, Joe the Musical, Evita en Elisabeth, dat in 2001 in Duitsland gekozen werd tot beste decorontwerp. Paul ontwierp ook het decor voor Franstalige en Nederlandstalige versie van de musical Kuifje, gebaseerd op de creaties van Hergé, en waarvoor hij werd genomineerd voor beste decorontwerp van een musical.

Voor zijn ontwerp van Anatevka werd hij bekroond met John Kraaikamp Musical Award. Recente producties omvatten het decor ontwerp voor La Traviata bij de Opera Maastricht en in 2015 de set ontwerp voor Madama Butterfly in Hildesheim.

Paul ontving de prestigieuze Proscenium Award voor uitstekende dienstverlening aan de theater, en met zijn ontwerp voor de tentoonstelling Holland Rama in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem – een ’vliegende‘ capsule voor een publiek van 150 mensen, die meer dan 20 panorama’s bezoekt – sleepte hij de ’Thea Award’ in de wacht; dé ‘Oscar’ in de wereld van de musea.

Meer theatrale tentoonstellingen zijn gemaakt voor het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De koningin van Nederland kroonde hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau  vanwege zijn betekenis voor het theater in Nederland. 

Paul Gallis
Voorgevel HMH Voorgevel HMH
Volgende pagina
BESTEL KAARTEN
Onze website maakt gebruik van cookies.   Sluiten Close Cookies