Stephen Sondheim

Songteksten

Componist en tekstschrijver Stephen Joshua Sondheim werd geboren op 22 maart 1930 als enig kind van een rijke New York kleding fabrikant. Na de echtscheiding van zijn ouders, verhuisde hij met zijn moeder naar Bucks County, Pennsylvania, waar ze de buren werden van Broadway tekstschrijver Oscar Hammerstein II, die op dat moment bezig was met het schrijven van de musical Oklahoma! . Het duurde niet lang voor de jonge Sondheim om zijn fascinatie voor muziektheater te ontwikkelen en hij studeerde  muziek aan de Universiteit van Williams in Williamstown, Massachusetts, gevolgd door compositie bij Milton Babbitt. Net als Oscar Hammerstein zou hij af en toe een popsong schrijven (met Jule Styne voor Tony Bennett) en een muziek voor een film, maar net als Hammerstein, is zijn ware liefde het theater.

Zijn eerste succes kwam in 1957 als tekstschrijver voor West Side Story met de muziek van Leonard Bernstein, twee jaar later gevolgd door Gypsy op muziek van Jules Styne. Hij schreef de muziek en teksten voor A Funny Thing Happened On The Way To The Forum (1962), Anyone Can Whistle (1964), werkte samen met Richard Rogers aan Do I Hear A Waltz? (1965), Company (1970), Follies (1971), A  Little Night Music (1973), Pacific Overtures (1976),  Sweeney Todd (1979),  Merrily We Roll Along (1981), Sunday in the Park with George (1984), Into the Woods (1987),  Assassins (1991) en Passion (1994). De musical Bounce ging in 2003 in première in Chicago, de Off-Broadway-versie in 2008 kreeg de naam Road Show. In 2017 gaat naar verwachting zijn nieuwste musical, een samenwerking met David Ives, in New York in première.  Sondheim was van 1973 tot 1981voorzitter van de Council of the Dramatist Guild. In 1983 werd hij verkozen tot de American Academy of Arts and Letters van Kunsten en in 1990 werd hij benoemd tot de eerste Visiting Professor of Contemporary Theatre aan de Oxford University.

Stephen Sondheim is de enige componist ter wereld met zeven Tony Awards en ontving in 2008  een speciale Tony Award voor "Lifetime Achievement in the Theatre”.  Hij won meerdere Grammy's en Olivier Awards en ontving in 1985 de Pulitzer Prize voor Drama voor Sunday in the Park with George. Het nummer "Sooner or Later (I Always Get My Man)" dat hij schreef voor de film Dick Tracy  ontving een Academy Award. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag waren er tal van festiviteiten rond de wereld: zo werd er een speciaal concert gewijd aan zijn oeuvre tijdens de beroemde Londense Prom Concert, het Henry Miller's Theatre werd op Broadway omgedoopt tot The Stephen Sondheim Theater en een nieuwe show Sondheim Op Sondheim opende op Broadway. De Royal Academy of Music  verleende hem een eredoctoraat  van de Universiteit van Londen en zijn verzamelde en geannoteerde teksten verschenen in twee boeken onder de titel  Look I Made a Hat.

In juli 2013 richtte de Stephen Sondheim Society de Stephen Sondheim Society Archief op.

Stephen Sondheim
Voorgevel HMH Voorgevel HMH
Volgende pagina
BESTEL KAARTEN
Onze website maakt gebruik van cookies.   Sluiten Close Cookies