Synopsis

Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig aan de Upper West Side op Manhattan in New York, het gebied waar tegenwoordig  het beroemde Lincoln Center zich bevindt, maar toen nog een arbeiderswijk was. In de wijk zijn twee rivaliserende bendes actief: de blanke (Ierse en Poolse) Jets en de latino (Puerto Ricaanse) Sharks. Tijdens een dansavond daagt de leider van de Jets, Riff, de Sharks en hun leider Bernardo uit tot een gevecht. Riff heeft zijn beste vriend Tony ook gevraagd naar de dansavond te komen. Tony was vroeger samen met Riff leider van de bende, maar is er sinds kort uitgestapt. Op de dansavond ziet Tony voor het eerst Maria, de zus van Bernardo. Maria is verloofd met Chino, een prominent lid van de Sharks, maar nadat zij met Tony heeft gedanst is ze op slag verliefd op hem.

Terwijl de Jets en de Sharks zich verzamelen in Doc's Drugstore, neutraal terrein voor beide bendes, weet Tony het huis van Maria te vinden en zingen zij het beroemde lied‘Tonight’, de beroemde 'balkon-scene' die zich hier op de typisch New Yorkse brandtrappen afspeelt. Als Tony terugkeert naar Doc's Drugstore onderhandelen de Jets en de Sharks nog over hun aanstaande gevecht. Tony stelt voor met de blote vuist te vechten, om het gevecht zo minder gevaarlijk te maken.

De volgende dag probeert Tony op verzoek van Maria het gevecht tussen de bendes tegen te houden. Maar als Bernardo Tony jent en duwt, geeft Riff Bernardo een klap en trekken Riff en Bernardo hun messen. Als Tony probeert Riff tegen te houden, rukt Riff zich van hem los, landt per ongeluk in het mes van Bernardo en valt dood neer. Uit woede pakt Tony het mes en steekt Bernardo dood.

Een dag later zoekt Tony Maria weer op. In eerste instantie is ze woedend op Tony, hij heeft haar broer neergestoken. Maar ze houdt nog steeds van hem. Ze besluiten om samen de stad te ontvluchten en een nieuw bestaan op te bouwen. Dan verneemt Tony via Anita, de vriendin van Maria die met Bernardo ging, dat Chino een pistool heeft en Tony neer wil schieten. Nadat Anita door een aantal van de Jets is aangerand, liegt ze tegen Doc dat Chino Maria heeft doodgeschoten. Als Tony dit hoort, zoekt hij Chino op om hem te smeken ook hem te doden. Vlak voor Chino hem doodschiet ziet Tony Maria nog, levend en wel. De Jets zijn woedend, omdat er weer een vriend van hen dood is. Maar Maria pakt het pistool van Chino af en zegt dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor de dood van Tony. De Jets en de Sharks komen tot het inzicht dat hun rivaliteit alleen maar ellende heeft opgeleverd. Zij scharen zich aan beide kanten van Tony's lichaam en dragen hem samen weg.

Voorgevel HMH Voorgevel HMH
Volgende pagina
BESTEL KAARTEN
Onze website maakt gebruik van cookies.   Sluiten Close Cookies